1992'deki gerilim filmi The Lawnmower Man'de, Pierce Brosnan'ın sanal bir dünyayı dolaşmasından sonra, sanal gerçeklik veya VR, büyük bir değişim olarak lanse edildi. Fakat, VR teknolojisi o zamandan beri pek fazla ayakta duramadı ve kısa sürede ortadan kayboldu. Yine de tüm dünyada bu konuda çalışmalar bitmedi. Ve nihayetinde VR için ikinci bir evre başladı.
Peki ama nedir bu sanal gerçeklik gözlüğü?
Sanal gerçeklik terimi, temelde gerçekliğe yakın anlamına gelir. Kişi tarafından keşfedilebilen ve etkileşime girilebilen üç boyutlu, bilgisayar ortamını tanımlamak bir için kullanılan terimdir, kişi bu sanal dünyanın bir parçası olur ya da bu ortamda dolaşır ve orada iken bir dizi eylem gerçekleştirebilir.
Çoğunlukla dış ışığı bloke eden ve sizi gerçek dünyadan uzaklaştıran bir başlıkla kullanılır. Gözlerinizin önünde bulunan ekran, fantastik bir dünya, bir orman, dış mekan gibi yeni ortamınızı gösterir. Gerçekten 'orda olmak' ortamın 360 derece olduğu gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Başınızı gerçek hayattaki gibi yana çevirin, VR ekranın perspektifi de değişir. Arkanıza baktığınızda tekrar kayar. Keşfettiğiniz çevre, gerçekten etrafınızdaki gibi hissettirir.
Sanal gerçekliğin gelişimini değerli kılan nedir?
Şimdiye kadar VR'nin odak noktası oyunlardı. Sonuçta eğlence endüstrisi, milyarlarca dolarlık bir alana sahip ve tüketiciler her zaman yeniliğe hevesleniyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, oyuncuları etkileşimli bir 3D çevreye daldırmak, oyunları eskisinden daha gerçekçi hale getiriyor. Fakat kullanımlar oyunların çok ötesine geçiyor. Teknoloji; filmlerin ve TV şovlarının yanı sıra web siteleri, uygulamalar ve telefonunuzla yapabileceğiniz pek çok şeyin olmasını sağlayabiliyor. Daha fazla sayıda şirket, 360 derecelik çekimleri kaydedebilen ve sanal bir gerçeklik kulaklığıyla izleyebileceğiniz giyilebilir kameraları piyasaya sürüyor. Tabii, mimarlık, spor, sanat ve tıpta da kullanıcıların gözdesi halinde.
Sanal gerçeklik gözlüklerinin piyasadaki en iyi marka ve modellerini monoFe.com'da bulabilirsiniz.