Evrensel seri veri yolu (USB), bilgisayarlar ve çevresel aygıtlar arasındaki bağlantıları kolaylaştırmak amacıyla 1990'lı yıllarda geliştirilmiştir. Pek çok platform ve işletim sistemi ile uyumluluğu, düşük uygulama maliyeti ve kullanım kolaylığı nedeniyle yaygınlaşmıştır.
Günümüzde üretilen çoğu bilgisayar, birkaç USB bağlantı noktasına sahiptir ve USB; yazıcılar, kameralar, modemler ve taşınabilir depolama aygıtları da dahil olmak üzere çoğu ev ve ofis çevre biriminde data ve şarj transferi için tercih edilen arabirimdir.
USB standartları, USB Uygulama Alanları Forumu (USB-IF) adı verilen bir endüstri kuruluşu tarafından geliştirilmekte ve sürdürülmektedir. Orijinal spesifikasyonunda USB, sadece iki bağlantı türünü tanımlamıştır: A ve B. Spesifikasyondaki değişiklikler ve üreticiler üzerindeki talepler, USB aygıtları için kullanılan konnektörlerin alanını genişletmiş olsa da USB ürünlerinin çoğu hala bu A ve B bağlayıcı arabirimlerini kullanmaktadır.
USB A-Type
Bilgisayarlarda ve şarj istasyonlarındaki ana bilgisayar denetleyicilerinde bulunan A biçim konnektör; düz, dikdörtgen bir arabirimdir. Bu arayüz, kullanıcıların bağlantıya geçmesini ve bağlantıyı kesmesini kolaylaştırır. Konnektör, yuvarlak pimler yerine, sürekli bağlanmaya ve çıkarmaya çok iyi dayanabilen düz bağlantıları kullanır. A soket konnektörü, yalnızca ana bilgisayar denetleyicileri ve şarj istasyonlarında kullanılmak üzere tasarlanmış "downstream" bağlantı sağlar. Çevresel bir aygıtta bir "upstream" bağlayıcı olarak kullanılmak üzere tasarlanmamıştır. Bir ana bilgisayar denetleyicisi veya hub, USB pimlerinden birinde 5V DC güç sağlamak üzere tasarlandığından, bu kritik önem taşır. A-A kabloları, A tipi female bağlantıyla bir USB aygıtını PC'ye veya başka bir USB aygıtına bağlamak ve iki bilgisayar sistemi arasında veri aktarımı yapmak için yaygın olarak kullanılmasa da bu böyledir. Not: Normalde, bir A-A kablosu iki bilgisayarı birbirine bağlamak ya da iki bilgisayar arasında USB hub'ı bağlamak için uygun değildir. Çünkü bu, bilgisayarınıza geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir ve hatta bir yangın tehlikesi çıkarabilir. Veri aktarımı için bir A-A kablosu kullanmadan önce üreticiye danışmanız önerilir.
USB B-Type
B tipi bağlayıcı, USB çevresel aygıtlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. B biçimli arayüz şekli kare şeklindedir ve konnektörün üst uçlarında hafif eğimli köşeler vardır. B soketi, yalnızca çevre birim aygıtlarında kullanılan bir "upstream" konnektördür. Bu nedenle, USB uygulamalarının çoğu A-B kablosu gerektirir.
USB C-Type
USB-C veya USB Type-C konnektörü piyasadaki en yeni USB konnektörüdür. USB-C konnektörü, tersinir / simetrik bir tasarıma sahiptir ve herhangi bir USB-C cihazına her iki uçta da takılabilir. Bir USB-C kablosu, USB 3.1, USB 3.0, USB 2.0 ve USB 1.1 sinyallerini iletebilir. USB-C, USB spesifikasyonunun önceki sürümlerini desteklerken yaygın olarak USB-A, USB-B, USB mikro-B ve diğer USB konnektörleriyle eşleştirilir. USB-C, bu eski bağlayıcıların herbiri ile çalışacak şekilde uyarlanabilir. 2 USB 3.1 aygıtını bağlarken USB-C kablosu, mevcut USB teknolojisinin iki katı hızla (10 Gbit/s’e kadar) veri aktarım hızlarını; güç ve şarj için 20 volt, 5 amper ve 100 watt'a kadar güç aktarımını gerçekleştirir. Ayrıca DisplayPort video ve dört kanallı sesi (hoparlör ve mikrofon) destekler.
Mikro-USB A
USB-IF tarafından onaylanan bu konnektör; cep telefonları, GPS üniteleri, PDA'lar ve dijital kameralar gibi yeni mobil cihazlarda bulunabilir. Mikro-USB A; USB Mini-b'ye fiziksel olarak daha küçük bir bağlantı sağlarken 480 Mbps'lik ve On-The-Go özelliklerinin yüksek hızda aktarım hızını desteklemektedir. Bağlantı, beyaz renkli hazne ve kompakt 5 pinli tasarım ile kolaylıkla tanımlanabilir.
Mikro-USB B
USB-IF tarafından onaylanan bu konnektör, cep telefonları, GPS üniteleri, PDA'lar ve dijital kameralar gibi yeni mobil cihazlarda da bulunabilir. Mikro-USB B, bir USB Mini-b'ye fiziksel olarak daha küçük bir bağlantı sağlarken yine de 480 Mbps'lik ve On-The-Go özelliklerinin yüksek aktarım hızını desteklemektedir. Bağlantı, siyah renkte hazne ve kompakt 5 pinli tasarım ile kolaylıkla tanımlanabilir.
USB Mini-b (5-pin)
B tarzı konnektörün bir dezavantajı, her iki uçta neredeyse yarım inç boyutta olmasıdır. Bu B tarzı arayüzü, PDA'lar, dijital kameralar ve cep telefonları gibi birçok kompakt, kişisel elektronik cihazlar için uygun değildir. Sonuç olarak, birçok cihaz üreticisi bu Mini-b ile USB konnektörlerinin küçültülmesine başlamayı tercih etmiştir. Bu 5-pinli Mini-b, Mini-b konnektörünün en popüler tarzı ve USB-IF tarafından onaylanan tek konnektörüdür. Mini-b kablosunun 5 pinli olduğu varsayılmıştır. Bu konnektör oldukça küçüktür; A tarzı bir konnektörün genişliğinin yaklaşık üçte ikisi kadardır. Aynı zamanda, USB On-The-Go olarak adlandırılan ve çevresel aygıtların bir ana bilgisayar denetleyicisinin varlığıyla iletişim kurmasını sağlayan daha yeni bir standartta kullanılabilir.
USB Mini-b (4-pin)
5 pinli Mini-b aksine, bu resmi olmayan konnektör, birçok dijital kamerada, özellikle belirli Kodak modellerinde bulunur. Eğimli köşeleriyle standart B biçimli konnektörün şeklini andırmaktadır. Ancak boyutu çok daha küçüktür.
USB 3.0 B-Type
USB 3.0 B Type konnektör, USB 3.0 cihazlarda bulunur. Bu konnektör, USB SuperSpeed uygulamalarında veri ve güç iletecek şekilde tasarlanmıştır. Bu konnektörlü kablolar, USB 2.0 veya USB 1.1 cihazlarla geriye dönük uyumlu değildir. Ancak bu bağlantı türüne sahip USB 3.0 aygıtları, önceki USB 2.0 ve 1.1 kablolarıyla çalışabilir.
USB 3.0 Mikro B
USB 3.0 mikro B konnektörü, USB 3.0 aygıtlarında bulunur. Bu konnektör, USB SuperSpeed uygulamalarında veri ve güç iletecek şekilde tasarlanmıştır. Bu konnektörlü kablolar, USB 2.0 veya USB 1.1 cihazlarıyla geriye dönük olarak uyumlu değildir.
Şarj & data kablolarının piyasadaki en iyi marka ve modellerini monoFe.com'da bulabilirsiniz.