Kullanıcıların görüntüleri gözlük camı üzerinde görmelerini sağlayan giyilebilir akıllı cihazlardır. Bu cihazlarda , göz hizasında bulunan saydam plastik bir ekran vardır. Bir şekilde cep telefonunuzu gözünüze takmak gibidir. Bazı gözlükler bluetooth bağlantısı ile çalışırken, bazıları direkt tek başına herhangi bir cihaza bağlanmadan da çalışabilmektedir.
Basitçe söylemek gerekirse akıllı gözlükler, ev bilgisayarlarımızda ve cep telefonlarımızda keyif aldığımız kablosuz bağlantı ve görüntülemeyi gözlüklerimizin çerçevelerine ve lenslerine getirme girişimidir.
Diğer bilgisayarlar gibi akıllı gözlükler de dahili veya harici sensörlerden bilgi toplayabilirler. Çeşitli bağlantı yolları ile diğer elektronik cihazlardan veya bilgisayarlardan verileri kontrol edebilir, yollayabilir veya alabilirler. Kendisine ait işlemciye sahiptirler ve dokunmatik özellikleri vardır. Ağırlıkları 50 gr. dan başlamaktadır. Navigasyon, bildirimleri görüntüleme , görüntü izleme gibi farklı özellikler de taşımaktadırlar.
Giyilebilir akıllı gözlükler icat edildiğinden günümüze kadar birçok ünlü marka tarafından birbirinden farklı özellikler de eklenerek üretilerek piyasaya sürülmüştür.
Akıllı gözlükler ne işe yarar? Akıllı gözlüklerle neler yapılabilir?
Akıllı gözlük kullanıcıları; bir Bluetooth veya Wi-Fi özelliğe sahip kulaklıklar aracılığıyla da ses ve görüntü dosyaları üzerinde her türlü taşıma ve değiştirme işlemi yapabilmektedir.
Akıllı gözlükler Bluetooth, Wi-Fi ve GPS’yi destekleyen, entegre bilgisayarlı giyilebilir gözlüklerdir. Bu gözlükler bir akıllı telefonun tüm özelliklerine sahiptir ve bilgileri cam ekran üzerinde görüntüleyebilir.
Ayrıca, kalp atışı sayımlarını, yakılan kalorileri, mesafe kapamayı vb. İzleyen aktivite izleyici gibi işlevler de sunuyorlar.
Akıllı camda ayrıca bir video ekranı, bir kamera, bir hoparlör, touchpad ve mikrofon bulunmaktadır. Ürünün tek tek kontrolünü sağlayan insan bilgisayar arayüzü kontrolü, elle tutulan, dokunma ve dokunmasız girişi içeren üç ana giriş üzerinden sağlanabilir.
Akıllı Gözlük nerede kullanılır?
Akıllı gözlükleri hayatımızın birçok noktasına entegre etmemiz mümkündür, araba kullanırken, yürüyüş yaparken, müzik dinlerken tek tuş kullanım kolaylığı ile müzikler arasında kolaylıkla geçiş yapabilir, eller serbest modu ile rahatlıkla telefon görüşmelerinizi yapabilirsiniz.
Akıllı gözlük Çeşitleri nelerdir?
Günümüzde bağlantı şekillerine göre iki çeşit akıllı gözlük bulunmaktadır.
•Kendi işlemcisi ile çalışan,
•Bilgisayar, telefon vb. dijital aygıtlara Bluetooth veya WiFi aracılığıyla bağlantı kurularak çalışan,
Bunlar farklı tasarım ve özelliklere sahip akıllı gözlüklerdir. Giyilebilir teknoloji ürün grubunda yer alan akıllı gözlük modellerine ait Türkiye’de monoFe’de bulunan markalar aşağıda listelenmiştir.
Airichi
Bose Akıllı Gözlük Modelleri
CatXQ
GELETE
Inventiv
KENTKING EYEWEAR
Lucyd - *ChatGPT ile uyumlu ilk modeldir.
OhO sunshine
Razer Akıllı Gözlük Modeli
WGP Akıllı Gözlük Modeli
witwot
Akıllı Gözlük Nedir?
14
Temmuz 2023