monoFe kahramanlarında bugün, monoFe’nin teknolojik gelişimin de payı bulunan 1993 doğumlu Akif’den bahsedeceğiz;
Kendisi, Uşak Üniversitesin ’de Matematik bölümünü Lisans derecesiyle bitiren bir girişimci ve aynı zamanda iyi bir tasarımcıdır. Akif ile monoFe’nin kurulduğu yıllarda, henüz e ticaret sitelerinin tıngır mıngır sallanarak büyüdüğü bu sihirli veri ağında yollarımız kesişti. monoFe' nin bu devasa iletişim ağında gelişmesi için harekete geçmemizle birlikte , bir freelancer sitesinde tanıştık. Web tasarım işimizde anlaştığımızda, henüz liseyi yeni bitirmişti.
Ürün sunumları ve sipariş akışlarımızın, sürekli ileri ivmelerle yön değiştiren teknolojiye uyumlu kalabilmesi için 2011-2012 yıllarında monoFe'nin ilk kullanıcı arayüzünü Akif tasarladı.
Web sayfamızın tasarımı ve yazılımlarında yaptığı iyileştirmelerine/geliştirmelerine, renk ayırımlarına, stillere tek tek kendisi karar verdi. Her bir dengeyi, vurguyu, hareketi, ritmi, hiyerarşiyi ve bütünselliği göz önünde bulundurdu. O'na dilediği gibi çalışabilmesi ve fikirlerini hayata geçirebilmesi için elimizden geldiğinin fazlası ile geniş bir çalışma alanı yaratmaya çalıştık ve bize sormak istemediği hiçbir işine de karışmadık. Bu karar da beklediğimiz gibi olumlu bir şekilde karşılık buldu ve Akif harika bir iş çıkardı.
Akif, monoFe ' nin web tasarımında her ne kadar uzaktan çalışma sistemi ile işini tamamlıyor olsa da sık sık ofisimize gelirdi. Daha sonraları iş hayatında çeşitli işlerde gayretini ve çalışkanlığını sergileyen Akif, hayatı boyunca başarılı ürünler geliştirmiştir. Bu ürünleri etkin bir şekilde tasarlama yeteneğini de gözler önüne sermiştir. Tasarım, iş stratejisi ve ürün geliştirme süreçleriyle ilgili bir sorun ile karşılaşıldığında, Akif sorunları paspas altına itmek yerine mücadele ederek, pes etmeyerek, en doğru şekilde sorunları çözümlemeye odaklıydı.
Genel olarak hepimiz bazen ilgimizi çeken konuların ileride hayatımıza nasıl yön vereceğini bilemeyiz. Oysaki edindiğimiz her tecrübe bizi bir başka zirveye götürecek olan basamak gibidir. Hiçbir tecrübe insanı yerinde saydırmaz. Tecrübe daima birbirinin içine eklenerek yükselir. Her adımda tecrübenin sahibini daha yukarıya taşır. Edindiğimiz tecrübe negatif de olsa pozitif de olsa bu değişmez. İnsan hatalarından da ders çıkartır ve bu da bilinç ve motivasyonu sağlamlaştırmak adına oldukça iyi sonuçlar getirir. Hayat boyu edinilen bilgilerin tamamı deneyimi oluşturur, deneyimin zincirleri insanı bir zırh gibi sarar ve tecrübe ile aşılabilecek olan hayat basamaklarına tırmanırken benliğimize de koruma sağlar. Tecrübelerini belirli bir alanda sürekli güncelleyen insan, tecrübesini uzmanlığa dönüştürmüş olur. Uzmanlık da artık yetkin olduğunuz konuda öncelikle doğru öngörülere sahip olmanızı sağlayacaktır. Doğru öngörü, zaman kaybını engelleyecek, kazanılan bu zaman ile iş akışındaki planlamayı hızla tamamlamanızı kolaylaştıracaktır. Hiçbir meslekte sadece okul mezuniyeti ile başarı elde edilemez. Başarı, gerçekten teknik olarak öğrenilen her konuyu deneyimleyerek elde edinile bilinir. Kendi fikirlerimizi üretkenlik ile bir gerçeğe dönüştürmeli ve vazgeçmemeliyiz. Bu kısım da önemli olan öncelikle sırayla ilerleyen makul hedefler belirlemektir. Fakat uzun vade de ki hedefler için hayal gücünüzün sizi ulaştıracağı zirveyi de belirlemekten çekinmemelisiniz.
Şimdi Kariyer hakkındaki bilgilerimizi biraz tazeleyelim:
Kariyer; Fransızca carrière kelimesinden geliyor. Öznel anlamına bakıldığında bir yere çıkan, bir yere gelen, anlamını taşıyan, sözlük anlamına bakıldığında, “Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık.” olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple mesleki açıdan niteliğin artışının, akademik açıdan alınan çeşitli derece ve katmanlar olarak sınıflara yükselmesine verilmiş olan genel bir addır. Geleneksel kariyer yaklaşımı, bir çalışanın aynı meslek alanı içinde bir işten diğerine dikey olarak yukarıya doğru ilerlediği veya tek bir meslekte veya işin fonksiyonel bir alanı içinde çalışanların yukarıya doğru hareket ederek ilerlediği, kariyer yolu olarak tanımlanmaktadır.
The Bureau of Labor Statistics verilerine göre çalışanlar günlerinin ortalama 9 saatini iş yerinde geçiriyor. Bu zaman dilimlerinin içinde sürdürdüğümüz iş akışlarında elbette ki belli sıklarla aksaklıklar da olacaktır. Bu aksaklıkları taşıyabilmek, çözebilmek için en önemli gereksinim de sabırdır. Tam adı sabır ama biz buna vazgeçmemek de diyebiliriz. Zirveye ulaşmak için işimiz ile ilgili çoğu süreçte sabır gerekir. Siz ne kadar tez canlı olursanız olun, bazen bir sorunu çözmek için aynı sorunu belki birçok kere incelemek gerekecektir. Sabır göstermeden, yeter demek kariyer hayatınızdaki basamaklarda sizi her dönem bir önceki basamağa geri itecektir.
"Tam yetkinliğe ulaşabilmek bir anda mümkün olamaz. Kış olmazsa bahar olamaz da ki gibi, belli bir bilgi birikimine ulaşabilmek mutlaka uzun zamanla olabilir. Sizi asıl başarıya ulaştıracak olan da vazgeçmemektir."
Tek başına bilgi, iş hayatında başarılı bir kariyer oluşturmak için tek başına asla yeterli değildir. Yaptığınız işi severek yapmanız gerekir. Keyifle çalışmak, içerik olarak çalışmak olsa bile, nitelikte kaliteli bir zaman kullanma şeklidir. Kilit kontrol aşamaları belirlemeli, hata da ki risk minimuma indirilmelidir. Sonucundan %100 emin olduğunuz hiçbir iş için, kıdemi ne olursa olsun üst yöneticilerinizden dahi çekinmeden yaptığınız işin çıktısını savunabilmelisiniz. Doğru veri çıktısı verebilmek sizi her zaman bir üst basmağa taşıyacaktır. Sürekli çözüm odaklı çalışmak zamanla algınıza işleyecektir. Bir sorun çıktığı anda aklınız hemen çözüm olasılıklarını sıralayacaktır. Sorunların tespitinde mutlaka çözüm sırasına uymak da ayrıca zaman kazandıracak, aynı sorunlar tekrarlamadan problemler çözülebilecektir. Öncelikle hatanın nedenini bulmak, tekrarlamaması için gerekli önemleri almak kesinlikle bozulmaz kurallar olarak uygulayarak ve sorunu nereye ulaşmak isteniyorsa o sorunu devreden çıkartarak aynı hedefe ulaştırmak, çözüm süresince en doğru sıralama olacaktır.
Akif de sürekli basamaklardan zirveye ulaşmak için çalışmaktan vazgeçmedi, kendisi ile çalıştığımız dönemlerde, eş zamanlı olarak eğitimine devam etmişti. monoFe ile çalışmış olmak iş etiği konularında fikir sahibi olmasını sağlamıştı. Ürün sunumları, ticari pazarlar ve tüketicilerin arz/talep grafiklerini nasıl etkilediğini kavramasına sebep olmuştu. Özellikle teknolojik ürünler de kalite tanımını anlamasını sağlamıştı.
Kişisel alanına ise, öğrencilik dönemlerinde ticari bir özgürlük vermiş oldu. İş ahlakı konusunda da monoFe ‘de ki çalışma ekibini kendisine örnek aldı. İki/üç yıl aralıklı da olsa kendisi ile çalışılmaya devam ettik. monoFe’de , web sayfamızdaki ürünlerin sunumunda kendi yorumları ile de iş geliştirmeler gerçekleştirdi. monoFe, E-ticaret yapan şirketler ile farklı projelerde çalışabilmesine referans olmuş , özgeçmişinde başarılı bir iz bırakmıştı. Kendisinin başarılı geliştirmeleri de teknolojiye uyum sağlayarak monoFe’ye değer katmıştı. Bizimle çalıştığı dönemler Photoshop, Dreamweaver, Sublime text gibi editör programlar ile çalışıyordu. Aynı zamanda teknolojik gelişimleri The Next Web isimli siteden takip ediyordu. Daha sonraları Photoshop yerine Sketch kullanmaya başlamıştı. Tasarım örneklerine ise Dribbble platformundan ulaşıyordu. Kütüphane setleri için icon setleri kullanıyordu. Flaticon gibi web sitelerinden yararlanıyordu. Sonradan Dummy görseller için Unsplash çıkınca onu da kullanmıştı.
Akif, monoFe ‘de ki iki/üç yıl kadar süren tüm iş geliştirme süreçlerini tamamladıktan sonra, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli işlerde çalışkanlığını konuşturmuştur. Öncelikle yabancı dil eğitimi almak için Kiev’e gitmişti. Daha sonra iş yönetimi ve iş geliştirme fikirlerini hayata geçirmek için Amerika’da San Francisco’ da iş hayatını devam ettirdi. Giderek yazılım ve geliştirme konularında başarıya ulaşması ile kendine olan güveni de zirvelere ulaştı. Fazla özgüven yarardan çok zarar sağlar ve insanı hataya açık bir hale getirir. Oysa her yapılan işte hata riski göz önünde tutulmalıdır. Akif ‘in genç yaşta, girişimcilik cesareti ve iş fikrine sahip olup elindeki fırsatları değerlendirerek ürün geliştirme ve tasarımsal yönüyle basamakları bu kadar hızlı tırmanması kendinde biraz “ben yaptım her şeyi, çok biliyorum” halini ortaya çıkardı.
Fakat bu durumun kendi de farkında olduğu için o kör duyguya kapılmadı. Alanında emin olduğu konularda tamamen ısrarcı, hatta inatçı olmuştu. Bilimden ve sistemden şaşmamayı kendine yol edindi.
Akif’in hayat mottosunu da sizlerle paylaşmak isteriz;
“Tasarım sadece nasıl göründüğü ve nasıl hissettirdiği değildir. Tasarımın sistem ile uyumlu nasıl çalıştığıdır."
Akif’in üretkenliğini tetikleyen asıl konu, tasarımlarındaki önceliğin, işe yararlılık üzerine olmasıydı. Her geliştirme de fayda/yarar üzerine eklenerek devam edildiğinde, bu geliştirme zamanla ürünü mükemmel seviyeye dönüştürecektir. Bizim de çalıştığımız süreçler de oluşan hataları gidererek, süreçleri iyileştirerek geçirdiğimiz dönemler iş gelişimi açısından başarı sağladı. Sistemde özel test aşamaları uygulamadan, direk canlı işlemlere geçiyorduk. Aksama olan alanları anında tespit ediyor, yorumluyor buna göre de Akif ile revizelerini tamamlıyorduk.
Yurtdışı iş tecrübeleri ve dil merakı ile yarım kalan üniversite hayatı için Akif Türkiye’ye döndü ve üniversite eğitimini de tamamladı. Kariyerine, mobil uygulama ağırlıklı dijital ürün tasarımı ve iş geliştirme ile devam etti. Eğitim uygulaması ile ilgili fikirlerini hayata geçirmek için finansman bulmak adına piyasa araştırmaları için Londra’ya da gitti. Dijital Tasarım ve sistem tasarımı ile şu anda kariyerine devam ediyor. Enterprise servislerinin tasarımlarını geliştiriyor ve mobil uzaktan eğitim sistemleri üretiyor. Artık, kendi özel yazılımları için de yeni yatırımcı tekliflerini değerlendiriyor.
Bildiğiniz üzere asrın teknolojisinin geldiği yerde, hızla gelişen yapay zekalar var. Yapay zekâ, makinelerin deneyimden öğrenmesini, yeni girdilere uyum sağlamasını ve insan benzeri görevleri gerçekleştirmesini mümkün kılıyor. Bu çağın teknolojisi ile paralel bir yol izleyen Akif’in şu sıralar önceliğini Yapay Zekâ sistemleri ve veri analizleri almış durumda. Akif şu anda da tüm bu iş süreçlerini, Ankara’dan devam ettiriyor ve tüm tasarımsal süreçlerde monoFe’ye destek olmaya devam ediyor.
Kendisine monoFe’nin tasarımsal dili olduğu için teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Yazı Dizisi No: 3 Gerçek Kahramanlarımız | Basamaklar
09
Haziran 2023